Banklening versus non-bancaire lening

De voor- en nadelen nader bekeken

Vroeger ging je voor een lening standaard naar de bank maar met de komst van internet is de financiële wereld enorm veranderd. Zo is non-bancaire financiering de laatste jaren in Nederland sterk toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting MKB Financiering. Dit in tegenstelling tot leningen die bij de bank afgesloten worden. Vooral kleinere bedragen worden vaker via non-bancaire leningen geregeld. In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen een bank lening en een non-bancaire lening en zetten we de voor- en nadelen van beide op een rij. 

Wat is het verschil tussen een banklening en een non-bancaire lening?

Een banklening (of bancaire lening) is een lening die je afsluit bij een bank. Een non-bancaire lening is een lening die je afsluit buiten de bank om. Dit kan in meerdere vormen. In Nederland zijn de meest voorkomende non-bancaire leningen: crowdfunding direct lending, lease en factoring. Veel van deze leningen worden online aangeboden.

Voordelen banklening

Wanneer je een lening afsluit bij de bank wordt er goed gekeken naar of jij de lening wel kunt betalen. Je weet bij een bank zeker dat je zaken doet met een betrouwbare organisatie. 

Voordelen non-bancaire lening

Er zijn meerdere vormen non-bancaire leningen waar je uit kunt kiezen. Meestal zijn de regels voor het krijgen van een lening soepeler dan bij de bank en daardoor is het vaak ook een snellere manier van lenen. Je kunt deze leningen vaak ook online afsluiten. 

Nadelen banklening

Er wordt hoe dan ook gekeken naar je BKR registratie en dat kan van invloed zijn op het wel of niet toestaan van een lening. De regels voor het aanvragen van een lening bij de bank zijn strenger dan bij een non-bancaire lening. Bankleningen zijn vaak ook wat duurder dan non-bancaire leningen 

Nadelen non-bancaire lening

Een non-bancaire lening wordt meestal eerder toegezegd dan een banklening. Maar dit betekent ook dat je zelf een grotere verantwoordelijkheid hebt voor het terugbetalen ervan. Bij een bank wordt er heel goed gekeken of je de lening wel kunt betalen, bij een bancaire lening is de kans groter dat je in de problemen komt als je teveel geld leent. Maar het grootste nadeel van een non-bancaire lening is toch wel dat er zoveel oplichters in deze wereld actief zijn. Je moet dus goed kijken met wie je in zee gaat bij het afsluiten van een non-bancaire lening. 

Waar moet ik op letten bij het afsluiten van een non-bancaire lening?

Om zeker te weten dat je met een betrouwbare partij in zee gaat bij het afsluiten van een non-bancaire lening zijn er een paar punten waar je op kunt letten:

Vergunning

Controleer op de website van AFM of de aanbieder een vergunning heeft. Is er geen vergunning, dan kun je beter geen lening afsluiten bij die aanbieder.

Geen vergoeding vooraf betalen

Sommige aanbieders vragen een vergoeding vooraf bij het aanvragen van een krediet. Dit is geen normale gang van zaken. Een betrouwbare partij zal dit nooit van je vragen.

Geen provisie betalen

Een bemiddelaar in kredieten krijgt provisie van de kredietaanbieder. Dus niet van jou. Als een bemiddelaar geld van je vraagt dan zit er iets niet goed. 

Welke lening moet ik kiezen? 

Bij het afsluiten van zowel non-bancaire leningen als bij bankleningen is het handig om alle aanbieders met elkaar te vergelijken. Er is een hoop concurrentie op de markt en dus is het handig om te zien welke rentepercentage er worden gevraagd en wat de looptijd van de leningen is. Door alle informatie naast elkaar te leggen zie je in één oogopslag welke lening het goedkoopste is.

Meer Hodnocení kategorie 4.5

Banklening versus non-bancaire lening: 4.2/5 van 20 stemmen
Karin Leijen Karin Leijen(LinkedIn)
Karin studeerde af aan de school voor journalistiek in 2005. Na wat jaren werken voor een baas besloot ze in 2007 te starten met haar eigen bedrijf: Pecto Productions. Meer informatie...

150000
Leningbedrag € 5,000 - € 150,000
Rente 4,3 %
Looptijd 1 - 15 jaar
60000
Leningbedrag € 5,000 - € 60,000
Rente 5,5 %
Looptijd 24 - 120 maanden
75000
Leningbedrag € 5,000 - € 75,000
Rente 3,9 %
Looptijd 6 - 120 maanden
150000
Leningbedrag € 2,500 - € 150,000
Rente 4,1 %
Looptijd 12 - 120 maanden
1000000
Leningbedrag € 5,000 - € 1,000,000
Rente 2,9 %
Looptijd 3 - 60 maanden
50000
Leningbedrag € 1,500 - € 50,000
Rente 11,9 %
Looptijd 12 - 72 maanden