De meeste mensen die een persoonlijke lening willen afsluiten, voor bijvoorbeeld de aankoop van een auto of een koelkast, denken al snel aan de bank. De laatste jaren kiezen echter steeds meer mensen ervoor om niet daar aan te kloppen maar bij andere kredietverstrekkers. De redenen zijn verschillend: Het vertrouwen in de bank kan geschaad zijn, men heeft het wel geprobeerd bij de bank, maar die weigert de lening te verstrekken, of iemand heeft gewoon even snel wat geld nodig en geen geduld om te wachten tot de bank alle formulieren verwerkt heeft. Een externe kredietverstrekker biedt in deze gevallen uitkomst.

Zo zoek je de beste lening zonder bank uit

Wat is een externe kredietverstrekker?

Externe kredietverstrekkers kunnen net als banken geld uitlenen aan hun klanten. Dit gebeurt tegen een bepaald rentepercentage. Externe kredietverstrekkers staan onder toezicht van de overheid, zodat iedereen verantwoord geld kan lenen.

Voordelen van lenen zonder bank

Er zijn veel voordelen aan het lenen van je geld bij een externe kredietverstrekker in plaats van bij de bank. Zo is een lening bij de externe kredietverstrekker sneller geregeld en heb je eerder je geld dan bij de bank. Het rentepercentage ligt vaak ook lager. Dat komt omdat er steeds meer kredietverstrekkers bijkomen. De concurrentie wordt almaar groter en de rentepercentages daardoor steeds scherper.

Vergelijken voor een gunstige lening

Natuurlijk wil je zo min mogelijk betalen voor je lening. Daarom kun je het beste verschillende kredietverstrekkers met elkaar vergelijken. Let tijdens je vergelijkingsonderzoek op de volgende zaken:

  • Rente op de leningLooptijd van de lening en de maandlasten
  • Voorwaarden

Je bent waarschijnlijk geneigd te kiezen voor de lening met de laagste rente, want dat lijkt het goedkoopste. Líjkt, want een lening met lage rente kan wel eens een heel lange looptijd hebben waardoor je uiteindelijk juist duurder uit bent.

Lees ook goed de voorwaarden door. Deze zijn niet overal hetzelfde. Er staat bijvoorbeeld in of het toegestaan is je lening eerder af te lossen, of dat je dan een boete krijgt. En of je lening in het geval van overlijden stopt of niet.

Betrouwbaarheid kredietverstrekker

Tot slot is het van groot belang dat je kijkt of je kredietverstrekker wel betrouwbaar is. Er zijn illegale kredietverstrekkers actief op de Nederlandse markt. Hieraan kun je zien of je met een betrouwbare partij in zee gaat:

  • De kredietverstrekker heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit kun je checken op de website van AFM.
  • Wanneer je een persoonlijke lening afsluit mag een adviseur geen kosten in rekening brengen. Doet hij dit wel dan zit je dus verkeerd.

Het kan erg gunstig zijn een persoonlijke lening af te sluiten bij een externe kredietverstrekker en niet bij de bank. Door de concurrentie onder kredietverstrekkers zijn de rentepercentages scherp en vaak gaat het ook nog eens sneller. Zorg wel dat je een lening afsluit bij een betrouwbare partij en kijk goed naar welke lening het beste bij jouw situatie past.

Meer Hodnocení kategorie 4.5

Zo zoek je de beste lening zonder bank uit: 4.2/5 van 21 stemmen
Karin Leijen Karin Leijen(LinkedIn)
Karin studeerde af aan de school voor journalistiek in 2005. Na wat jaren werken voor een baas besloot ze in 2007 te starten met haar eigen bedrijf: Pecto Productions. Meer informatie...

ING ING  4
75000
Leningbedrag € 2,500 - € 75,000
Rente 6,6 %
Looptijd 6 - 72 maanden
50000
Leningbedrag € 100 - € 50,000
Rente 5,3 %
Looptijd 1 - 24 maanden
50000
Leningbedrag € 2,500 - € 50,000
Rente 5,3 %
Looptijd 12 - 60 maanden