Je hebt je oog laten vallen op een mooie auto, maar deze geweldige machine kost meer dan jij in je portemonnee hebt zitten. Je zit er dus over te denken om een lening aan te vragen. Maar hoe werkt dat eigenlijk als je geld wilt lenen voor een auto? Waar kun je terecht, welke leningen zijn er en wat kost een lening voor een auto?

Hoe krijg je een lening voor een auto?

Waar kun je geld lenen voor een auto? 

Er zijn een heleboel plaatsen waar je terecht kunt voor een lening voor je auto. Zo is er natuurlijk de bank of de onafhankelijk krediteverstrekker die je online veel kunt vinden. Bovendien kun je voor een autolening meestal ook terecht bij de autodealer waar je de auto aanschaft.  

Met welke leningen kun je een auto kopen?

Je kunt om een auto te kopen een persoonlijke lening afsluiten of kiezen voor een doorlopend krediet. Veel kredietverstrekkers en autodealers bieden ook speciale autoleningen aan. We zetten de verschillen even voor je op een rij:

Een auto kopen met een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening sluit je af bij een bank of een (online) kredietverstrekker. Je leent een bepaald bedrag om je auto mee te financiëren. Je weet bij het afsluiten van een persoonlijke lening hoe lang het duurt voordat je deze afgelost hebt en hoeveel je dat gaat kosten. Je hebt dus een heel duidelijk overzicht. Met het geleende geld koop je de auto. De auto is dan jouw bezit geworden en je profiteert daarmee direct van de no-claim van je autoverzekering omdat je schadevrije jaren zijn ingegaan. Vaak is het bij een persoonlijke lening ook zo dat je sneller kunt aflossen zonder boete.

Een autolening bij de dealer afsluiten

Veel autodealers bieden autoleningen aan zodat jij een auto bij hun kunt kopen. Zo’n lening lijkt erg handig maar is vaak minder voordelig dan een persoonlijke lening. Het rentepercentage ligt bijvoorbeeld vaak een stuk hoger, extra aflossen is vaak niet mogelijk en soms zitten er nog wat addertjes onder het gras. Kijk dus altijd heel goed naar de voorwaarden van de lening als je er een wilt afsluiten bij de autodealer. 

Een auto kopen met een doorlopend krediet

Je kunt er ook voor kiezen een auto te kopen met een doorlopend krediet. Deze lening is echter meer bedoeld voor als je voor langere tijd extra geld nodig hebt. Het gaat dan vaak om jaren. We raden daarom het afsluiten van een doorlopend krediet om een auto te kopen niet aan omdat de kans bestaat dat je nog aan het aflossen bent als je auto al lang en breed aan vervanging toe is.

Hou rekening met extra kosten

Als je een lening afsluit om je auto te financieren denk dan daarbij ook aan de extra kosten die je zult hebben naast het aankoopbedrag. Je autoverzekering, benzinekosten en eventueel een lidmaatschap van de wegenwacht. Je kunt al deze kosten bij elkaar optellen en berekenen hoeveel je auto per maand gaat kosten. 

Kredietverstrekkers vergelijken

Als je van plan bent een lening af te sluiten om een auto te kopen doe je er goed aan de aanbiedingen van verschillende kredietverstrekkers even met elkaar te vergelijken. Let daarbij niet alleen op het rentepercentage maar ook op de looptijd van de lening. Een lening met een laag rentepercentage maar een lange looptijd kan soms duurder uitvallen dan een lening met een hoge rente maar een kortere looptijd. Kijk bij het bepalen van de looptijd altijd naar de verwachte levensduur van je auto.  

Meer Hodnocení kategorie 4.5

Hoe krijg je een lening voor een auto?: 4.2/5 van 23 stemmen
Karin Leijen Karin Leijen(LinkedIn)
Karin studeerde af aan de school voor journalistiek in 2005. Na wat jaren werken voor een baas besloot ze in 2007 te starten met haar eigen bedrijf: Pecto Productions. Meer informatie...

150000
Leningbedrag € 5,000 - € 150,000
Rente 4,3 %
Looptijd 1 - 15 jaar
DAG DAG  5
1000000
Leningbedrag € 1,000 - € 1,000,000
Rente 5 %
Looptijd 1 - 120 maanden