Je hebt vast wel eens gehoord van een leaseauto. Maar wist je dat je veel andere dingen ook kunt leasen? Kantoorartikelen zoals computers en printers bijvoorbeeld maar ook  een televisie, een wasmachine of zelfs een matras. Bijna alles is te leasen. Maar wat betekent leasen eigenlijk? En wat is het verschil met een lening?

Lenen of leasen? Wat is het verschil?

Leasen is eigenlijk ook een vorm van lenen.Laten we even als voorbeeld de wasmachine nemen om het uit te leggen.

Wat is leasen?

Stel je oude wasmachine heeft het begeven. Dat is balen want jij hebt deze maand de taak om de kleren van je voetbalteam te wassen. Je kunt een nieuwe wasmachine kopen maar je kunt er ook een leasen. Private lease noemen we dat. Eigenlijk betekent het dat je de wasmachine huurt van een bedrijf. De wasmachine is dus niet van jou maar je betaalt maandelijks een bedrag om hem te kunnen gebruiken. Na verloop van tijd zul je de wasmachine dus weer in moeten leveren. 

Voordelen en nadelen van leasen

Het voordeel van leasen is dat je niet in één keer een groot bedrag hoeft uit te geven om een nieuwe wasmachine te kopen terwijl je toch je was kunt blijven doen als je oude machine het ineens begeeft (een kapotte wasmachine komt altijd ongelegen). Vaak is het onderhoud van de wasmachine bij de lease inbegrepen.  Het nadeel is dat je uiteindelijk waarschijnlijk meer betaalt dan wanneer je de wasmachine in één keer koopt en dat je de wasmachine dus weer in moet leveren. 

Geld lenen voor een nieuwe wasmachine

Je kunt er ook voor kiezen om geld te lenen om direct een nieuwe wasmachine te kunnen kopen. Zo’n lening kun je afsluiten bij de bank of bij een externe kredietverstrekker. Met het geld wat op je bankrekening wordt gestort kun je een nieuwe wasmachine aanschaffen, deze is dan jouw eigendom. Het geleende geld moet je weer terugbetalen aan de kredietverstrekker. Mét rente. Je betaalt dus meer geld terug dan dat je hebt geleend. Het voordeel van geld lenen voor een nieuwe wasmachine is dat je de machine zelf kunt aanschaffen en dat deze jouw eigendom blijft. Je moet dan wel zelf voor het onderhoud van je wasmachine zorgen.

Of je nou geld leent of een apparaat leased, in beide gevallen zit je vast aan een soort van contract. In dat contract staat onder andere de looptijd van de lening/lease. In het geval van een lening spreek je ook een bepaald rentepercentage af.

Geld lenen of een apparaat leasen is over het algemeen duurder dan het apparaat in één keer aanschaffen met je eigen geld. Dat komt omdat de kredietverstrekker en de leasemaatschappij natuurlijk ook geld moeten verdienen. Beiden zijn commerciële instellingen en allebei hebben ze een hoop concurrentie van bedrijven die hetzelfde aanbieden. 

Vergelijken van leningen en leases

Om zo goedkoop mogelijk uit te zijn is het slim om te gaan vergelijken. Als je een lening wilt afsluiten om een nieuwe wasmachine aan te schaffen leg je alle aanbiedingen van kredietmaatschappijen naast elkaar zodat je kunt zien wat de voordeligste lening is. Kijk hierbij niet alleen naar het rentepercentage maar ook naar de looptijd van de lening. Je wilt niet langer hoeven terugbetalen dan de wasmachine meegaat.

Wil je liever de wasmachine leasen dan doe je hetzelfde met de aanbiedingen van leasemaatschappijen. Hierbij is het belangrijk dat je kijkt hoe het zit met de voorwaarden van het leasecontract. Kun je het makkelijk stopzetten als je geen gebruik meer wilt maken van het contract, omdat je bijvoorbeeld gaat samenwonen en je wasmachine niet meer nodig hebt?

Bedenk voordat je gaat lenen of leasen goed of je het apparaat écht direct nodig hebt. Zelf een wasmachine aanschaffen is zoals gezegd altijd het goedkoopste. Maar als het echt niet anders kan kun je door te leasen of te lenen snel de voetbalkleren van je team weer stralend schoon krijgen. 
 

Meer Hodnocení kategorie 4.5

Lenen of leasen? Wat is het verschil?: 4.2/5 van 10 stemmen
Karin Leijen Karin Leijen(LinkedIn)
Karin studeerde af aan de school voor journalistiek in 2005. Na wat jaren werken voor een baas besloot ze in 2007 te starten met haar eigen bedrijf: Pecto Productions. Meer informatie...