Velen zullen inmiddels bekend zijn met het concept van microkredieten. Kort samengevat zijn microkredieten leningen met een relatief laag bedrag. Vooral in ontwikkelingslanden is het fenomeen enorm in opkomst. Onze eigen koningin Maxima is overtuigd promotor van het idee. Wat zijn nu precies de voornaamste voordelen van deze vorm van lenen?

Micro lening

Het voornaamste voordeel van microkredieten is dat ze de zelfredzaamheid van individuen kunnen bevorderen. Dit geldt niet alleen direct voor diegene aan wie het microkrediet wordt verstrekt maar ook voor degenen om hem of haar heen. Door microkredieten kunnen ondernemende individuen die van lagere sociale komaf zijn toch starten met hun onderneming als landbouwer, ambachtsman of marktkoopman of -vrouw. Daardoor dragen ze ook bij aan de plaatselijke economie en misschien op termijn aan de regionale economie. Uiteindelijk is ondernemen iets wat echt iedereen kan, of in ieder geval kan leren.

Voor de kinderen van diegenen die een microkrediet ontvangen betekent het fenomeen een verbetering van de levenstandaard. Niet alleen krijgen kinderen de kans om onderwijs te volgen in plaats van te moeten werken, maar ook in andere opzichten kunnen ze financieel profiteren van de vooruitgang die hun ouders voor zichzelf en hun gezin weten te creëren. 

Voordat we onze conclusies trekken willen we kort nog een tweetal nadelen van microkredieten benoemen. Lenen blijft natuurlijk een schuld aangaan en het bedrag zal altijd terugbetaald moeten worden. Het rentepercentage is bij een microkrediet vaak relatief hoog. Daarnaast creëert het natuurlijk ook een mate van afhankelijkheid, namelijk van de instantie waar je het krediet van ontvangt.

Al met al zijn microkredieten, vooral in ontwikkelingslanden, een prima vorm om ondernemerschap bij de armere laag van de bevolking te bevorderen. Wel maakt het die personen tegelijkertijd ook kwetsbaar en daar moet men op bedacht blijven.

Meer Hodnocení kategorie 4.5

Micro lening: 4.2/5 van 20 stemmen
Karin Leijen Karin Leijen(LinkedIn)
Karin studeerde af aan de school voor journalistiek in 2005. Na wat jaren werken voor een baas besloot ze in 2007 te starten met haar eigen bedrijf: Pecto Productions. Meer informatie...

150000
Leningbedrag € 5,000 - € 150,000
Rente 4,3 %
Looptijd 1 - 15 jaar
50000
Leningbedrag € 500 - € 50,000
Rente 4,9 %
Looptijd 12 - 60 maanden
75000
Leningbedrag € 5,000 - € 75,000
Rente 3,9 %
Looptijd 1 - 5 jaar